Waldorfská alternativa Šumperk


Bagetky

01.04.2009 23:07

Recept na bagetky:

(hrnkem se myslí 250 ml)

 

1 a 1/4 hrnku vlažné vody, 1 čajová lžička cukru a 1 kostka droždí. Zaděláme kvásek na teplém místě.

 

Do velké mísy mezi tím dáme:

2 hrnky celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky,

1/2 hrnku celozrnné žitné mouky nebo žitné chlebové mouky,

1/2 hrnku obyčejné hladké pšeničné mouky nebo opět špaldové, ale lépe špaldové hladké,

1/3 hrnku oleje,

2 čajové lžičky soli,

2 čajové lžičky kmínu,

3 polévkové lžíce slunečnicových semínek,

3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů.

 

Přidáme kvásek a vše smícháme, ale pouze vařečkou, ne mixérem. Vznikne (mělo by vzniknout) řídké těsto, které se děsně lepí. Vyprostíme vařečku, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Asi po 45 min. těsto opouští mísu.

Polévkovou lžící ukrajujeme z mísy těsto a za pomocí kulatého nože se ho snažíme setřást na připravený pečící papír. Výsledkem je nevzhledný "bobek", který neztrácí čas a dává se do opětovného kynutí.

Vložíme do předehřáté!! trouby a pečeme na 3/4 plného výkonu, dokud nejsou bagetky zespodu přiměřeně hnědé. Jsou poměrně rychle hotové, vychladíme na dřevěné destičce nebo mřížce. Jestliže jsme je k pečení dávali příliš blízko k sobě, máme nyní jeden placatý pecen. Totéž se stane, pokud jsme plech vložili do málo vyhřáté trouby, neboť bagetky měly delší dobu na kynutí a zlomyslně toho využily.

Výsledku se neděsíme, jsou chutné v jakémkoliv tvaru!!!!!

Na závěr se sluší podotknout, že recept mám od naší skvělé přítelkyně Marušky Fridrichové z Ostravy, jež ho dostala od... Bůh ví kde...

Dobrou chuť, Míša Němcová a domácí mlsouni.

—————

Zpět