Waldorfská alternativa Šumperk
Bagetky
01.04.2009 23:07Recept na bagetky:
(hrnkem se myslí 250 ml)
1 a 1/4 hrnku vlažné vody, 1 čajová lžička cukru a 1 kostka droždí. Zaděláme kvásek na teplém místě.
Do velké mísy mezi tím dáme:
2 hrnky celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky,
1/2 hrnku celozrnné žitné mouky nebo žitné chlebové mouky,
1/2 hrnku obyčejné hladké pšeničné mouky nebo opět špaldové, ale lépe špaldové hladké,
1/3 hrnku oleje,
2 čajové lžičky soli,
2 čajové lžičky kmínu,
3 polévkové lžíce slunečnicových semínek,
3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů.
Přidáme kvásek a vše smícháme, ale pouze vařečkou, ne mixérem. Vznikne (mělo by vzniknout) řídké těsto, které se děsně lepí. Vyprostíme vařečku, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Asi po 45 min. těsto opouští mísu.
Polévkovou lžící ukrajujeme z mísy těsto a za pomocí kulatého nože se ho snažíme setřást na připravený pečící papír. Výsledkem je nevzhledný "bobek", který neztrácí čas a dává se do opětovného kynutí.
Vložíme do předehřáté!! trouby a pečeme na 3/4 plného výkonu, dokud nejsou bagetky zespodu přiměřeně hnědé. Jsou poměrně rychle hotové, vychladíme na dřevěné destičce nebo mřížce. Jestliže jsme je k pečení dávali příliš blízko k sobě, máme nyní jeden placatý pecen. Totéž se stane, pokud jsme plech vložili do málo vyhřáté trouby, neboť bagetky měly delší dobu na kynutí a zlomyslně toho využily.
Výsledku se neděsíme, jsou chutné v jakémkoliv tvaru!!!!!
Na závěr se sluší podotknout, že recept mám od naší skvělé přítelkyně Marušky Fridrichové z Ostravy, jež ho dostala od... Bůh ví kde...
Dobrou chuť, Míša Němcová a domácí mlsouni.
—————