Waldorfská alternativa Šumperk


Přednáška Zdeňky Zbořilové

08.11.2008 15:00

         DUŠE PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE

        Paní Mgr. Zdeňka Zbořilová působila několik let ve waldorfské MŠ Koněvova, Praha 3, a o své zkušenosti se s námi podělila ve velmi poutavém vyprávění. Přiblížila nám dušičku malého dítka, které najednou opouští ochranu mámy a začíná docházet do mateřské školy. Ani pro maminku to není jednoduché, předat svoji ratolest do péče někomu jinému, vždyť doposud byli stále spolu. Dověděli jsme se, jak to vše nejlépe zvládnout, aby se každý z nich těšil na druhý den.

         Ranním příchodem do MŠ ale den nekončí, naopak začíná. Nemůže chybět ranní kruh, aby se všichni uvítali a pozdravili, nejedno dítko se těší na čtenou pohádku. Děti si mohou hrát ve volné hře nebo malovat... také je čekají pravidelné činnosti, jež se opakují každý týden. Patří k nim pečení chleba, kreslení bločky ze včelího vosku, zapouštění barev do mokrého papíru, modelování z včelího vosku aj. O tvořivé činnosti rozhodně není nouze.

         Velmi často dětem paní učitelka zpívá: s písničkou uklízejí hračky, připravují se na svačinku nebo jdou na zahradu, písnička jim napoví, co se bude dít. I když se v této školce jedna paní učitelka věnuje 25 dětem, vše probíhá v klidu, děti si vzájemně pomáhají a učí se od starších. Celý den jim věnuje maximální pozornost - ale opravdu jen jim. V každé chvíli ví o každém človíčkovi, kde je a co dělá, a naopak každé dítě v této skupině ví, že paní učitelka je tu jen pro něj. Je to zvláštní pouto na dálku...

         Slavnosti v průběhu roku jsou příležitostí i pro pracovně vytížené rodiče. Mohou se podílet na jejich přípravě, samotná slavnost je pak krásným společným zážitkem celé rodiny, kamarádů a přátel z MŠ.

         Děti ve waldorfské mateřské škole zažívají příjemnou a klidnou atmosféru. Profese učitelky by se mohla zdát jako velmi náročná a vyčerpávající, ale děti samotné dokáží nás dospělé také nesmírně posílit a obohatit...

 

Nahlédněte do fotogalerie.

—————

Zpět