Archiv článků
06.04.2009 09:00
Pašijový týden předchází Velikonočním svátkům. Nazýval se také týdnem Svatým nebo Velkým. Ke všem dnům v tomto týdnu se váže mnoho tradic, zvyků, ale i pověr...
—————
02.04.2009 17:30
Přednáška Boženky Brócklové
dne 2. 4. od 17:30 hod.
Tématem bylo především zdravé jídlo, široká škála potravin známých i neznámých (ukázky, ochutnávky) a jejich správná příprava.
Nahlédli jsme malinko do tajů makrobiotiky, mořských řas i jarních očistných kůr našeho těla.
Boženka...
—————
01.04.2009 23:07
Recept na bagetky:
(hrnkem se myslí 250 ml)
1 a 1/4 hrnku vlažné vody, 1 čajová lžička cukru a 1 kostka droždí. Zaděláme kvásek na teplém místě.
Do velké mísy mezi tím dáme:
2 hrnky celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky,
1/2 hrnku celozrnné žitné mouky nebo žitné chlebové mouky,
1/2...
—————
29.03.2009 15:00
fotogalerie
—————
23.03.2009 09:00
V dlouhých chodbičkách řadily se květinky v pestrý průvod a veliká výprava vstříc jarnímu Slunéčku se chvatně připravovala...
—————
16.03.2009 09:00
Venku je ještě sníh a zima, ale sluníčko je stále silnější. Každý den se mu podaří rozpustit alespoň kousíček sněhu... voda pak steče do hlíny a pošimrá koříkny rostlin a stromů, semínka, ale i podzemní zvířátka. Všichni vědí, že jaro se blíží.
—————
09.03.2009 09:00
V malé podzemní komůrce bylo ještě ticho. Květinky v hnědých šatičkách spaly...
—————
—————
—————
23.02.2009 09:00
Panímámo, pečte šišky neb' koblížky, medvědáři jdou...
Lesklé, kulaté koblížky, jako sluníčko, které se k nám pomalu po zimě vrací.
Péct masopustní pečivo, hlavně koblížky, šišky a tzv. boží milosti, to patřilo k tradičním přípravám každého průvodu. Bylo to smažené křehké...
—————